Među najslavnijim građevinama sveta nalazi se i Empajer stejt bilding, osamdeset i pet godina star ponos Njujorka. Prvog maja proslavio je 85. rođendan, a svake godine poseti ga više od četiri miliona ljudi koji s 86. sprata uživaju u pogledu na Veliku jabuku.
The Empire State Buildingm, Empajer stejt bilding

O jednom od simbola Njujorka mnogo se toga već i zna, ali sledećih deset
činjenica verovatno vam ipak nisu poznate.

1. Kad je zgrada 1931. sagrađena, bila je najviša na svetu. Sa 102 sprata i antenom na vrhu uzdiže se do 443 metra, a najviša je bila sve do 1972. i izgradnje popularnih 'Bliznakinja'.

2. Na izgradnji je ukupno radilo oko tri hiljade radnika, koji su nedeljno u proseku radili nešto više od četiri sprata! Zato nije ni čudo da je trebalo samo godinu i 45 dana da cela zgrada bude dovršena.

3. Empajer stejt bilding je koštao40 miliona dolara, što je za ono vreme bila astronomska suma.

4. Zgrada nije 'originalna'. Arhitekta Vilijam Lamb upotrebio je ideje korištene u izgradnji zgrade  Renolds u Severnoj Karolini.

5. Zanimljivo je kako ima i sopstveni poštanski broj – 10118.

6. Nema 102, već zapravo 103 sprata, ali je najviši sprat tajni i otvoren samo
za VIP goste.

[full-post] 7. Kad je lep dan, pogled s vidikovca na 86. spratu seže više od 120 kilometara u daljinu.

8. Godine 1979. jedna žena je pokušala da se ubije skočivši s 86. sprata, ali je preživela jer ju je snažni vetar koji je toga dana duvao odneo sprat ispod pa je posledica svega bio tek slomljeni kuk.

9. Sam vrh zgrade, munja pogodi više od 100 puta godišnje.

10. U zgradi se možete i venčati, a ako to uradite na Dan zaljubljenih, automatski postajete članovi "Kluba venčanih Empajer stejt bildinga"


Kada su pametni telefoni u pitanju, na internetu možete pronaći veliki broj saveta koji vam mogu biti od velike pomoći.

Međutim, korisnici na neke funkcije ne obraćaju pažnju preterano. Neke stvari se podrazumevaju, pa niko od korisnika i ne traži savete u vezi sa tim. Ali, to ne bi trebalo da bude tako.

Koliko vas obraća pažnju na Wi-Fi i Bluetooth? Koliko vas isključuje ove funkcije kada nisu u upotrebi? Pogotovo kada spavate, jer se tada telefon ne koristi. Da li na ove stavke uopšte obraćate pažnju? Ukoliko je vaš odgovor negativan, znajte da grešite.

Kako pojedini stručnjaci navode, ove funkcije bi trebalo isključivati preko noći jer nepotrebno troše bateriju i samim tim skraćuju njen životni vek. Jednostavno nema potrebe da ove funkcije tada budu aktivne.

Powered by Blogger.